
דיני ירושות וצוואות
ירושות וצוואות - כל מה שרציתם לדעת
ירושות וצוואות יכולות להיות מצד אחד מקור לסכסוכי משפחות, ומצד שני פתרון לבעיות לאחר פטירת אדם, כאשר הצוואה נכתבה בצורה מסודרת וברורה. הסתייעות בעורך דין בעת עריכת הצוואה תוודא הבנה טובה יותר של השלכות הכתוב במהלך הכתיבה ובעת פתיחת הצוואה.
מהי ירושה?
מהי צוואה?
עריכת צוואה או פענוח צוואה- חשיבות הפנייה לעורך דין
סיוע עורך דין בעריכת צוואה יכולה למנוע מקרים של מציאת הצוואה פגומה על ידי בית המשפט. בנוסף, כאשר צוואה אינה ברורה, עו"ד מקצועי יכול לסייע ביישוב מחלוקות של השארים בדבר הצוואה ולסייע לפענח ולהבין אותה. באין צוואה וכשעולה צורך בחלוקת נכסי הנפטר, יכול לאפשר עורך הדין פתרונות ביניים, בעת סכסוכים וחיכוכים, עד להגעה לדיונים בבית המשפט.
צוואה הדדית
צוואה הדדית היא עניין חוקי שמקורו במשפט האנגלי. להלן דבריו של השופט אהרון ברק לגבי צוואה משותפת וצוואה הדדית: "צוואה הנה משותפת כאשר היא תוצאה של החלטה משותפת בדבר תוכנה. צוואה משותפת היא הדדית כאשר ההסדרים שקבע אחד המצווים מבוססים על ההסדרים שקבע המצווה השני ולא היו נערכים לולא הסדרים אלה".
(מתוך : אהרון ברק פרשנות במשפט, פרק 5, ע' 69, פרשנות הצוואה, תשס"א).
בדרך כלל תיערך צוואה הדדית בין בני זוג על מנת לוודא כי במותו של האחד, יוכל בן הזוג, במהלך חייו, ליהנות מכל העיזבון, כאשר שאר היורשים החוקיים לא יוכלו בשלב זה לרשת את נכסי הנפטר. גם צוואות הדדיות של מי שאינם בני זוג, מוכרות על ידי בית המשפט. עם זאת, המגמה היא לקחת בחשבון את ההדדיות והעניין המשותף של שני הצדדים, ולפיכך אם צוואה כזו היא על דעתו של מצווה אחד בלבד, לא יוכר המסמך כצוואה הדדית. שכן, רעיון הצוואה ההדדית בא לקיים את האינטרס המרכזי של ההסתמכות של שני המורישים האחד על השני, ועל אינטרס זה חשוב להגן.
זאת ועוד, החוק אף מגביל את היכולת של מצווה הקשור בצוואה הדדית ומשותפת, לחזור בו. במקרה כזה, אלה התנאים מפורטים בסעיף 8 א' לחוק הירושה, תשכ"ה-1965:
"(א) בני זוג רשאים לערוך צוואות מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר; צוואות כאמור יכולות להיעשות בין אם הזוכה על פי כל אחת מהצוואות הוא בן הזוג ובין אם הוא גורם שלישי, בין בשני מסמכים שנערכו באותה עת ובין במסמך אחד (בסעיף זה - צוואות הדדיות).
(ב) לביטול צוואה הדדית לא יהיה תוקף אלא אם כן יתקיים אחד מאלה:
(1) בחייהם של שני בני הזוג - המצווה מבקש לבטל את צוואתו ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני; נמסרה הודעה כאמור, בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים;
(2) לאחר מות אחד מבני הזוג -
(א) כל עוד לא חולק העיזבון - בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו יסתלק שלא לטובתו, לטובת ילדו או לטובת אחיו של המוריש, מכל מנה ומכל חלק בעיזבון שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית של המצווה שמת;
(ב) לאחר חלוקת העיזבון - בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב את כל שירש לפי הצוואה ההדדית לעיזבון, ואם השבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה - ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש;
(ג) הוראות סעיף קטן (ב) יחולו אם אין בצוואות ההדדיות הוראה אחרת, ואולם הוראה השוללת את הזכות לבטל את הצוואה בחיי שני בני הזוג – בטלה."